Dàtil

Dàtil

Fruita tropical/exòtica de forma oval i allargada, entre 4 i 8 cm, i amb una tonalitat groguenca. Quan és madur, el dàtil és de color marró fosc, depenent de la varietat. La seva pell brillant cobreix una polpa pàl·lida que conté una llavor dura a l’interior.
Varietats: Amary, Dayri, Deglet Nour o Dàtil Moscatell, Halawui, Medjoul

Valor nutricional: 279 calories per cada 100 grams, 4 o 5 peces

El dàtil té un gran valor alimentari que radica en el seu alt contingut en sucres. També conté un elevat percentatge de proteïnes, fibra, sals minerals (calci, fòsfor, ferro) i vitamines A, B, C i D i enzims digestives.

Els principals països productors de dàtils són Egipte, Iraq, Iran, Aràbia saudita, Síria i Tuníssia.

El dàtil és originari de l’oest d’Àsia i nord d’Àfrica. El seu cultiu, iniciat fa més de tres mil anys per les antigues civilitzacions de la Vall d’Eufrates i estès al llarg dels segles per diverses cultures, fa que avui es trobi asilvestrat des de l’orient de l’Índia fins la costa Atlàntica d’Àsia. De les llavors del dàtil es pot extreure oli. A més a més, si aquestes llavors es torren poden utilitzar-se com a substitut del cafè. Pel que fa a la palmera, de la saba del tronc se n’obté vi i les fulles es mengen com una verdura: el margalló.
Preparació i consum:

Hi ha moltes maneres de consumir dàtils. Poden combinar-se amb altres aliments, tant dolços com salats. Així, trobem dàtils fregits amb pernil i bacó; dàtils farcits amb formatge, massapà o nous; galetes de dàtil i plàtan, ec.
Aquesta fruita s’utilitza, a més, en amanides, plats cuinats i iogurts.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s